yeni
Xəbəriniz olsun: son məhsullar
Tarixədək mövcuddur:
Küncüt
Recipient :
* Mütləq Anket
OR İmtina
100 qram üçün qida dəyəri:
|
|
Kilokalori 573 | |
Yağlar 50 g | |
Doymuş yağlar 7 g | |
Xolesterin 0 mg | |
Natrium 11 mg | |
Kalium 468 mg | |
Karbohidrat 23 g | |
Qida lifləri 12 g | |
Şəkər 0,3 g |
|
Zülal 18 g |
Vitamin A | 9 IU | Vitamin C | 0.3 mg |
Kalsium | 975 mg | Dəmir | 14,6 mg |
Vitamin D | 0 IU | Vitamin B6 | 0,8 mg |
Vitamin B12 | 0 µg | Maqnezium | 351 mg |
Küncüt bitkisi.
Küncüt (susam) Asiya, Avropa, Anadolu və xüsusilə də Hindistanda yetişən kiçik bir bitki və bu bitkinin sarımtıl toxumlarına verilən addır.
Küncütün faydaları.
Yağ nisbəti və enerji dəyəri çox yüksək bir qida olan küncüt zülal, kalsium, maqnezium, potasyum minerallar və B vitaminləri baxımından çox zəngindir. Bol miqdarda yağ daşıyan bir bitki olub, ağız yoluyla alındığında işlətmə dərman effekti verir. Yaralar və sərtliklər üzərinə məlhəm kimi sürtüldüyü kimi dərman istehsalında qatqı maddəsi olaraq da istifadə edilmişdir.
Bədənə enerji verir. Cinsi gücü artırır. Tənəffüs yolu xəstəliklərinə qarşı faydalıdır. Sinəni yumşaldaraq nəfəs darlığı və bronxitə yaxşı gəlir. Antioksidant təsiri var. Xərçəngə qarşı qoruyucudur.
Küncüt necə istifadə edilir?
Küncüt toxumları simit və peçenyelərin üzərinə səpilir ki, bu da şirniyyatlara xüsusi ləzzət verir. Qovurğa hazırlayarkən buğda, küncüt, noxud, araxis, fındıq və s. qovrulur, duz vurulur, bir yerə qatılır və Novruz süfrələrimizi bəzəyir. Küncüt əzilərək tahin əldə edilir ki, bundan da tahin halvası bişirilir.
No customer comments for the moment.